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__________________________________________________________________ 

This memo provides an explanation of the proposed campaign finance law 

changes in HB 237, which were released yesterday. 

HB 237 makes changes to the limits and reporting requirements for federal 

political committees and 527 political organizations. 527 political organizations 

are tax-exempt organizations that are organized and operated primarily for the 

purpose of directly or indirectly accepting contributions or making expenditures 

for an exempt function. 26 U.S.C. § 527(e)(1). Exempt functions include 

“influencing or attempting to influence the selection, nomination, election, or 

appointment of any individual to any Federal, State, or local public office or 

office in a political organization, or the election of Presidential or Vice-

Presidential electors, whether or not such individual or electors are selected, 

nominated, elected, or appointed.” 26 U.S.C. § 527(e)(2).1 

HB 237 almost entirely repeals and replaces the current language of G.S. § 163-

278.7A regarding “gifts” (contributions) from federal political committees. It also 

expands the law to allow contributions from a 527 political organization to a 

political party executive committee or affiliated party committee.2 Of particular 

note, it eliminates the requirement in G.S. § 163-278.7A(3) that a federal political 

committee “make its contributions within the limits specified in this Article.” This 

provision was the basis for an advisory opinion issued to the Democratic 

Governors Association May 5, 2020. In that opinion, Executive Director Brinson 

Bell determined that a federal independent expenditure-only PAC, also referred to 

1 While some 527 political organizations are required to register and file 

disclosure reports as a North Carolina political committee, not all 527 political 

organizations meet the definition of a political committee in G.S. § 

163-278.6(74). See Written Opinion 2015-10-02. 

2 There is no previous ruling from the State Board or advisory opinion from the 
Executive Director that explicitly permitted contributions from 527 political 

organizations.  
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as a federal Super PAC, could not make contributions to North Carolina 

candidates or political committees that make contributions to candidates because 

of the limitation on contributions from such entities in G.S. § 163-278.13(j). If 

made law, the new language of G.S. 163-278.7A would supersede the advisory 

opinion.  

The State Board also previously interpreted the requirement that a federal political 

committee “makes its contributions within the limits specified in this Article” to 

limit federal PACs that meet the definition of a limited contributor in G.S. 163-

278.13B from making contributions during regular sessions of the NC General 

Assembly. Under proposed HB 237, this limitation would no longer apply to 

federal political committees. 

In place of being subject to “the limits specified in Article 22A,” federal political 

committees would be subject to two limits: (1) G.S. § 163-278.13(a) (which limits 

contributions to most committees at $6,400 per election), and (2) a new G.S. § 

163-278.7A(b), which says federal political committees and 527 political 
organizations may not contribute to North Carolina candidates or political 
committees if they accept contributions from sources prohibited from making 
contributions under G.S. § 163-278.19. Both direct and indirect contributions 
from corporations, business entities, labor unions, professional associations and 
insurances companies are prohibited under G.S. § 163-278.19(a). Nonprofits are 
permitted to make contributions if they qualify under a limited exception in G.S. § 
163-278.19(h).

The new language in G.S. § 163-278.7A(b) also says that a federal political 

committee or 527 political organization with a separate, segregated account that 

only accepts contributions from sources not prohibited by G.S. § 163-278.19, may 

contribute to any State, district or political party executive committee, or affiliated 

party committee from that account. This would permit a federal political 

committee or 527 political organization to make contributions to political party 

executive committees and affiliated party committees from an account that 

received unlimited contributions from individuals. Under G.S. § 163-278.13(h) 

today, State, district or county executive committees may already accept 

unlimited contributions directly from individuals.  

Contributions in the name of another remain prohibited under G.S. § 163-

278.14(a). An individual may not contribute to a federal political committee or 

527 political organization and earmark the funds to be given to North Carolina 

political party executive committee or affiliated party committee.  

HB 237 also changes the reporting requirements for federal political committees 

and 527 political organizations. Instead of disclosing contributions made in North 

Carolina using forms developed by the State Board of Elections, federal political 

committees will file a copy of their FEC disclosure reports with the State Board of 

Elections. 527 political organizations that do not file reports with the FEC will be 
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required to file a copy of IRS Form 8872. A 527 political organization making 

contributions to a political party executive committee would have previously been 

required to file reports as a Special Contributor consistent with G.S. § 163-

278.12(b) and rule 08 NCAC 21 .0103.3 FEC and IRS disclosure reports would be 

due to the State Board of Elections within 10 calendar days of filing the report 

with the FEC or IRS. Under federal law, these disclosure reports are filed on 

either a monthly or quarterly basis. Currently, federal political committees are 

only required to file reports with the State Board of Elections quarterly in even-

numbered years and semiannually in odd-numbered years. There are currently 

303 federal political committees registered with the State Board of Elections. This 

change is likely to increase the volume of work for State Board campaign finance 

staff, without any commensurate budget increase. 

Under the new language of G.S. § 163-278.7A(c), any federal political committee 

or 527 political organization making any contribution pursuant to G.S. § 163-

278.7A must “comply with applicable reporting, operating, contribution, and 

other requirements and limits of federal law.”  

3 Reporting requirements in G.S. § 163-278.12(b) apply generally to “any person 

or entity other than an individual that is permitted to make contributions but is not 

otherwise required to report them shall report each contribution in excess of 

[$100] with the appropriate board of elections in the manner prescribed by the 

State Board of Elections.”  


